Volg ons

Hoe kies ik een sterk wachtwoord?

Wij vinden het enorm belangrijk om onze klanten steeds te blijven informeren over hoe ze veilig online kunnen ondernemen.
Uit studies blijkt dat we vaker ons wachtwoord moeten wijzigen. Niet alleen wijzigen we ons wachtwoord te weinig maar gebruiken we voor elk kanaal hetzelfde wachtwoord. Herkenbaar? Dan wordt het hoogtijd om hier verandering in te brengen.

Waarom moet je vaker je wachtwoord wijzigen?

Simpel: om cybercriminelen geen kans te geven.
Ze kunnen namelijk overal toegang toe krijgen. Je e-mail, je social media accounts, maar ook je bankgegevens hebben ze zo in handen. Vaker je wachtwoord wijzigen kan dit dus voorkomen.
Maar hoe kies en onthoud je een sterk wachtwoord voor je accounts? Wij helpen je graag op weg met onze ijzersterke tips.

1. Maak gebruik van minimaal 8 tekens

Het ideale wachtwoord is lang en bevat zowel letters (hoofd- en kleine letters), leestekens, symbolen en cijfers. Hoe meer verschillende tekens je wachtwoord bevat, hoe beter. Gebruik het volledige toetsenbord, niet alleen de letters en tekens die je het meest gebruikt of ziet.

2. Gebruik een wachtwoordzin

Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden. Een lang en ‘makkelijk’ wachtwoord kan sterker zijn dan een kort en ‘lastig’ wachtwoord.

3. Gebruik geen gebruikelijke volgordes

We raden je aan geen wachtwoord te kiezen met tekens in de gebruikelijke volgorde, of herhaalde tekens, zoals bijvoorbeeld: 12345678, 5555, abcdefg, of op elkaar volgende letters op je toetsenbord (azerty). Cybercriminelen maken gebruik van bepaalde software die snel dit soort wachtwoorden kan ontcijferen.

4. Vermeld geen persoonlijke informatie

Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, verjaardagen, nummerplaten of adressen.

5. Maak meerdere wachtwoorden aan

Heb je meerdere online accounts? Dan raden we je aan om voor ieder kanaal een ander wachtwoord te kiezen. Stel dat het noodlot toeslaat en dat één van je wachtwoorden achterhaald wordt, dan heeft de hacker in ieder geval geen toegang tot al je kanalen.

6. Onthoudt je wachtwoorden goed

Wanneer je meerdere wachtwoorden aanmaakt, wil dit ook zeggen dat je ze allemaal moet onthouden. Het is natuurlijk niet verstandig om al je wachtwoorden op post-its te schrijven en te laten rondslingeren. Maar ook niet om ze te bewaren in een document op je computer waar iedereen toegang kan toe hebben. Schrijf ze neer op een blad papier en bewaar deze in een kluis bijvoorbeeld.

7. Stel je tweestapsverificatie in

Op de meeste online kanalen kan je een tweetapsverificatie inschakelen. Wat houdt dit in? Door deze beveiligingsfunctie in te schakelen zal je elke keer een aanmeldcode moeten invoeren voordat je toegang krijgt tot je account. Deze aanmeldcode kan naar je e-mailadres of GSM-nummer verzonden worden. Zonder deze code kan men dus niet inloggen.
Play Video

Gerelateerde how to's

Ben je je wachtwoord of login vergeten? Dan kun je een nieuw aanmaken, daarvoor staat meestal een link met ‘Wachtwoord vergeten’ op de pagina waar je inlogt.Heb je je login en wachtwoord correct ingevoerd maar raak je er niet in? En staat je caps lock (hoofdlettertoets) niet per ongeluk aan? Dan is je pagina mogelijk gehackt!Onze social media safety scan & set-up...
Duplicate content wil zeggen dat dezelfde inhoud op meerdere pagina’s staat van je website of van verschillende websites, of dat dezelfde paginatitels en -omschrijvingen gebruikt zijn voor meerdere van je pagina’s. Komt niet erg professioneel over en kan je ook SEO-gewijs schaden (SEO is search engine optimalisation, je plek in Google zeg maar).Google en co hebben moeit...
Wat zijn de juridische verplichtingen voor mijn website of webshop? Welke verplichtingen moeten toegankelijk zijn en welke niet? Welke informatie geef je voor een aankoop mee op je webshop? En welke tijdens de aankoop en welke na aankoop? Allemaal zaken die je best als retailer kent. Een website en/of webshop is onmisbaar en weerspiegelt de kwaliteit en de professionalitei...
Opgelet! Dit kan erop wijzen dat je pagina gehackt is, en door de hackers inactief is geplaatst of zelfs verwijderd. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan onmiddellijk contact met ons op. Nog beter is ervoor te zorgen dat je deze ellende niet moet ondergaan. ONLINE ED biedt z’n klanten een social media safety scan & set-up aan. We checken al jouw pagina’s e...
Het is een reëel en ernstig risico. Je hebt tijd en energie in je pagina gestoken, verzamelde intussen heel wat volgers en zorgt geregeld voor content die hen aanspreekt. En dan plots … ben jij niet langer de baas over je pagina. Hackers hebben het nu voor het zeggen. De goede naam van je zaak staat op het spel, want wat als ze berichten posten die in strijd zijn met waar ...

Voorstel op maat

Vul onderstaand formulier in om een voorstel op maat aan te vragen. Selecteer de diensten die je denkt nodig te hebben en wij zorgen ervoor dat je binnen 48 uur een gedetailleerd voorstel ontvangt. Wens je meer te weten over onze aanpak? Lees meer over ons.

Ik heb interesse in de volgende diensten:*